woensdag 3 augustus 2011

Hoe breng je je kind gevoel voor humor bij?

Als jij humorvol met je kind - en met anderen - omgaat, veel samen lacht en gek doet, geef je je kind automatisch een humoristische, speelse levenshouding mee. Door simpelweg de humor van dagelijkse situaties te observeren en verwoorden - de kat die raar kijkt, papa die staat te hannesen met het boodschappenwagentje dat niet los wil, een broertje dat met zijn onderbroek op zijn hoofd loopt - breng je je kind gevoel voor humor bij. Samen grappige boeken lezen en naar komische tv-programma's kijken is natuurlijk ook een goede voedingsbodem. Humor is namelijk boven alles een sociale aangelegenheid; je lacht harder om een film als je samen met anderen kijkt.

Lach vooral ook om jezelf. Zelfspot is zelfrelativering en daar kan je kind later nog veel aan hebben. Maar ook de omgeving - school, vriendjes, leraren, familie - speelt een grote rol bij het ontwikkelen van gevoel voor humor. Uit onderzoek blijkt dat juist kinderen met een nare thuissituatie of die iets naars hebben meegemaakt, vaker dan anderen een extra sterk gevoel voor humor ontwikkelen. Dat helpt ze om ellende op afstand te houden en te relativeren.

10 voordelen van humor

Humor

1 schept een band, je maakt er vrienden mee

2 helpt angstige situaties overzichtelijk te maken

3 helpt zaken te relativeren; het maakt je beter bestand tegen tegenslag

4 leert je op speelse, luchtige manier met problemen om te gaan

5 leert je creatief denken: vanuit een ander perspectief naar zaken kijken

6 ontspant

7 laat je pijn minder intens ervaren
En:

8 anderen aan het lachen maken vergroot je zelfvertrouwen en je communicatievermogen

9 lachende mensen voelen zich gelukkiger. Dat straal je uit, wat je ook weer aantrekkelijker maakt

10 lachen en een positieve houding versterken het immuunsysteem?

Humor helpt bij het opvoeden

Je kunt zeggen: 'Ben je nu verdorie weer op de bank aan het springen? Kom eraf!' Maar je kunt ook zeggen 'Zie ik daar een jongetje de lucht ingaan? Nee toch? Ik denk dat ik me vergis want dat jongetje weet heel goed dat hij niet op de bank mag springen.' Dat werkt waarschijnlijk een stuk beter en voor jou is het ook prettiger dan boos worden. Streng zijn nodigt uit tot verzet, humor nodigt uit tot meespelen. Humor zorgt ervoor dat je naast elkaar staat in plaats van tegenover elkaar. Het is niet altijd makkelijk, maar het helpt om een escalatie te voorkomen. Met humor krijg je simpelweg meer gedaan dan door heel streng te zijn.

Geen opmerkingen: