woensdag 17 augustus 2011

Groep 6, 7 en 8


Kinderen van tien jaar en ouder zitten in de bovenbouw van de basisschool: groep 6, 7 en 8. Het betekent: veel meer zelfstandig werken en zelf proberen problemen op te lossen. Ook sociale vaardigheden krijgen ruim aandacht. Wat leren ze op het reguliere onderwijs in de bovenbouw? En wat bij andere onderwijsvormen, zoals Vrije School en Montessori?

Rekenen:

Probleemoplossend rekenen aan de hand van praktijkvoorbeelden. De hoofdbewerkingen (plus, min, delen) staan in dienst van andere rekenkundige opgaven: breuken, procenten, verhoudingen, decimale getallen, metriek stelsel, redactie sommen.

Taal:

Spelling, ontleden (beginnen met persoonsvorm en onderwerp tot naamwoordelijk gezegde en bepalingen). Vanaf groep 7 ook Engels. In groep 8: begrijpend lezen en luistervaardigheid zijn heel belangrijk.

Andere vakken:

Wereldoriƫntatie, creatieve vakken en gym.

Montessori en Vrije School

Montessori geeft veel aandacht aan zelfstandig werken en plannen. Bij de Vrije School staan zelfstandig werken en sociale vaardigheden voorop.

De overheid stelt in de kerndoelen vast wat kinderen aan kennis, vaardigheden en inzicht moeten leren op school. Deze kerndoelen zijn in 2005-2006 vernieuwd. Meer informatie: www.minocw.nl/kerndoelen



Geen opmerkingen: