vrijdag 2 december 2011

Welk type moeder ben jij? Speels, streng, stresskip?

Liefst acht moedertypes zijn er te onderscheiden. Het fijne nieuws: elke moeder doet het goed! Maar elk type heeft ook haar eigen valkuil.

1. DE CONSEQUENTE MOEDER

Democratisch rond de tafel met het hele gezin om vakantiebestemming, bedtijd of zakgeld te bespreken? Niet bij jou thuis. Je luistert heus naar je kinderen en ze mogen best hun mening geven, maar als het erop aankomt moeten ze naar jou luisteren. Je bent een kei in beslissingen nemen en problemen oplossen. Regels en discipline zijn belangrijk. Met straffen heb je geen probleem, daar worden ze echt niet ongelukkig van. Bij jou thuis zijn zelden conflicten.
Jouw kracht

Kinderen houden van duidelijkheid. De wereld is al onoverzichtelijk en overweldigend genoeg. Het is dus prettig voor jouw kinderen dat jij het heft in handen hebt. Dat geeft ze een veilige thuishaven waarin in ieder geval niet te veel verantwoordelijkheid van ze gevraagd wordt.

Jouw valkuil

Omdat jij zonder overleg of aarzelen knopen doorhakt voor je kind, leert hij niet hoe je een besluit neemt; welke afwegingen je daarbij maakt. Vooral in de puberteit kan dat problemen op-leveren. Om je ouders van hun heldensokkel te kunnen duwen, moet je natuurlijk niet (te) afhankelijk van ze zijn omdat je nooit zelf hebt geleerd hoe je eten kookt of informatie vergaart.

Probeer wat vaker en geduldiger naar je kind te luisteren, neem zijn standpunten mee in je beslissingen en geef je kind ruimte om zelf zijn problemen op te lossen.

2. DE HARTELIJKE MOEDER

Jij bent een enthousiaste coach en grote fan van je kind. Van een strenge, harde opvoeding houd je helemaal niet. Je gelooft meer in prijzen dan in straffen. Je bent geduldig en kunt veel verdragen. Conflicten ga je uit de weg of probeer je zo snel mogelijk om te buigen naar iets positiefs. Je geeft je kind vaak gelijk en moedigt hem veel aan.

Jouw kracht

Jij geeft je kind het gevoel dat je altijd achter hem staat en dat hij steeds bij je terecht kan. Als de juf boos op hem is, neem jij het bij voorbaat voor hem op. Je bent een onvoorwaardelijke steun, een maatje bijna. Je kind voelt zich door jou nooit alleen.

Jouw valkuil

Omdat jij het graag gezellig houdt thuis, ben je nogal eens tegenstrijdig in de signalen die je afgeeft. Soms keur je iets af maar sta je het toch toe omdat je geen ruzie wilt. Dat gebrek aan duidelijkheid kan een kind verwarren of tot manipulatie aanzetten. Dat jij altijd voor hem kiest, ongeacht de objectieve feiten, kan er ook voor zorgen dat jouw kind niet zo goed met afwijzingen en kritiek kan omgaan. Tot slot ligt het gevaar op de loer dat jouw partner minder coulant is dan jij, waardoor je kind altijd jou opzoekt, je partner buitengesloten raakt of je kind jullie uitspeelt tegen elkaar. Probeer daarom toch consequenter regels te hanteren en durf af en toe (liefdevol en opbouwend) kritisch te zijn.

3. DE GEORGANISEERDE MOEDER

Jouw gezin is als een strak georganiseerd bedrijf. Je lost de problemen al op voordat ze bij wijze van spreken ontstaan. Kleren liggen klaar, tassen zijn gepakt, voorraden zijn aangevuld, alles is perfect op orde - zelfs als je ook nog een baan buitenshuis hebt. Je praat met je kind, maar niet altijd ten koste van je planning. Je weet dat hij alles krijgt wat hij nodig heeft.

Jouw kracht

Jouw praktische, oplossingsgerichte instelling geeft je kinderen een veilig, geborgen gevoel. Omdat alles op rolletjes loopt bij jou thuis, zijn er zelden irritaties over verdwenen regenjassen of gymtassen om acht uur 's ochtends. Het is natuurlijk ook fijn voor een kind om altijd een opgeruimde kamer te hebben. Jij wordt namelijk zo ongemakkelijk van troep, dat je nog liever zelf even snel de bezem er door haalt, dan dat je je kind streng toespreekt.

Jouw valkuil

Omdat je slecht tegen troep, vuil en chaos kunt, hanteer je een strak opruim- en schoonmaakregime waar je liever niet van afwijkt. Ook niet als je kind tussendoor om aandacht vraagt.

Samen tv-kijken of een spelletje spelen is leuk, maar voelt stiekem een beetje als een opoffering. Zodra jij de popcorn en de chips de grond ziet raken, is de lol er eigenlijk alweer vanaf. Probeer je emotionele, warme kant wat meer te ontwikkelen. Kijk wat vaker huilfilms, lees romantische boeken, voel wat iets met je doet. Zo leer je langzaam maar zeker wat meer te genieten van echte intimiteit met je kind.

4. DE GEVOELIGE MOEDER

Als gevoelsmens houd jij altijd een lijntje met je kind. Jullie praten veel, jij bent een goede luisteraar. Wat je kind niet in woorden kan vatten voel jij aan, hoewel je altijd zult verifiëren of je het bij het juiste eind hebt. Je stelt veel open vragen, zodat je kind zelf tot inzichten kan komen. Zelfexpressie zie jij als een voorwaarde voor een goede persoonlijke ontwikkeling en dus stimuleer je je kind om zijn gevoelens en gedachten te uiten.
Je geniet van de band die jullie hebben. Je stopt veel tijd in de opvoeding.

Jouw kracht

Voor een kind is een moeder die zo goed naar hem kijkt, luistert en aanvoelt wat er speelt, een zegen. De ruimte die jij hem geeft om zijn gedachten te verwoorden, helpt hem om zelfvertrouwen te ontwikkelen. Kinderen van gevoelsmoeders zijn vaak sociaal vaardige kinderen die hun denkvermogen volop ontwikkelen.

Jouw valkuil

Jij bent zo intens bezig met het welzijn van je kind, dat je jezelf hiervoor letterlijk opoffert. Let erop dat je tijd voor jezelf maakt. Een ander gevaar is dat de band tussen jou en je kind té exclusief is. Behalve dat je partner zich hierdoor opzijgeschoven kan voelen, kan je kind ook geen behoefte meer hebben om intieme vriendschappen te sluiten buiten het gezin. Hij kan thuis immers al zijn emotionele behoeften met jou delen. Geef hem en jezelf daarom de nodige ruimte.

5. DE BEZORGDE MOEDER

Jij wilt alles perfect doen, maar hebt vaak het gevoel de controle te verliezen. Je denkt veel na over hoe het beter had gekund. Je maakt je vaak zorgen om je oogappel. Als hij alleen al ríchting klimrek loopt, zie jij voor je hoe hij daar vanaf zal vallen en zich gruwelijk bezeert. Eigenlijk heb je voor iedere situatie wel een rampscenario in je hoofd. Door je angsten verbied je je kind veel en houd je hem zo dicht mogelijk bij je om pijn en leed te voorkomen.

Jouw kracht

Als het op je kind aankomt, ben jij een leeuwin. Je houdt zoveel van hem dat je de gedachte niet kunt verdragen dat hem iets overkomt. Jij zult hem beschermen tot je laatste snik. Deze oerkracht kun je ook inzetten voor jezelf.

Jouw valkuil

Angst en zorgen hebben we natuurlijk allemaal. De kunst is om die voor je kind te verbergen. Angst is een slechte raadgever en belemmert de persoonlijke ontwikkeling van je kind. Jouw boodschap is nu eigenlijk steeds: 'Verken de wereld maar niet, want die is gevaarlijk.' Misschien heb je zelf veel meegemaakt wat je nog niet hebt verwerkt, waardoor je zo angstig bent? Ga daar dan mee aan de slag.

6. DE RELAXTE MOEDER

Jij bent van de zogenaamde laat-maar-waaien-school. Dat is geen kwestie van desinteresse of verwaarlozing; jij vindt een fijne sfeer en ruimte voor je kind om te zijn en te doen wat hij wil, gewoon belangrijker dan controle over hem uitoefenen. Als jouw kind geniet, geniet jij ook. Creativiteit is belangrijk.

Rommel is gezellig. Kinderen kunnen meer dan we denken, maar dat ontdekken ze alleen als ze de vrijheid krijgen.

Jouw kracht

Jouw gezin bestaat uit echte levensgenieters. Er wordt veel gelachen, er staat meestal muziek aan en er komen veel mensen (spontaan) over de vloer. Bij jullie gebeurt altijd wat en jouw kind geniet daarvan. Omdat hij alle vrijheid krijgt om zich te uiten en om dingen zelf uit te zoeken, kan hij zichzelf zijn en zich ontplooien.

Jouw valkuil

Hoewel vrijheid en zelfontplooiing belangrijk zijn, hebben de meeste kinderen ook behoefte aan regelmaat en structuur. Nooit weten hoe laat je naar bed gaat, kan onveilig voelen en slaapgebrek opleveren. En als je kind niet gewend is aan structuur en discipline, heeft hij later misschien moeite met studeren of krijgt hij conflicten omdat hij niet snapt dat te laat -komen voor anderen wél een probleem is. Zorg daarom te midden van jullie vrolijke huishouden toch voor vaste eet- en slaaptijden. En plan wat meer.

7. DE COACHENDE MOEDER

Jij voedt heel bewust op, leest veel over opvoeding, denkt erover na. Je geeft je kind weloverwogen alle ruimte om het zelf uit te zoeken, omdat je vindt dat hij van fouten moet leren en omdat je veel vertrouwen in hem hebt. Ondertussen houd je hem wel goed in de gaten, zodat je - onopvallend - kunt bijsturen als dat nodig is. Als je merkt dat je puber rookt, ga jij niet direct preken. Eerder zul je zeggen dat je er over een poosje wel eens met hem over wilt praten.

Jouw kracht

Jij bent optimistisch ingesteld. Je geeft je kind alle vertrouwen en dat is, zeker voor wat oudere kinderen, erg prettig. Omdat je goed nadenkt over je handelen als opvoeder, zul je niet snel onredelijk reageren op je kind. Ook dat is goud waard. Door alle vrijheid die jij hem geeft, zal hij bovendien niet snel gaan roken, drinken of spijbelen als daad van verzet. Omdat hij alles zelf mag ontdekken, leert hij zijn eigen afwegingen te maken en daar zal hij zijn hele leven veel aan hebben.

Jouw valkuil

Je kracht - goed nadenken - is ook je valkuil. Je handelt meer vanuit je hoofd dan vanuit je hart. Je zou iets minder rationeel kunnen zijn, iets meer een gevoelsmoeder. Het gevaar van alle vrijheid geven is dat je te laat kunt zijn met ingrijpen, en dat je je kind meer verantwoordelijkheid geeft dan hij aankan. Gaat hij roken, dan is wachten met een gesprek bijvoorbeeld niet zinvol. Voor je het weet is hij verslaafd en ongevoelig voor jouw argumenten. Grijp dus soms toch iets eerder in. Daarbij mag je ook best aangeven hoe jij je voelt en wat je voor je kind voelt.

8. DE SPEELSE MOEDER

Door je vrolijke, positieve uitstraling heb je altijd veel aanspraak. Je (vele) vriendinnen zijn gek op jouw gevoel voor humor. Ook in de opvoeding ben jij de zorgeloosheid zelf. Er bestaat geen probleem dat jij niet weg kunt lachen. En verder vertrouw je erop dat de tijd zijn werk doet.

Jouw kracht

Jij zorgt voor een positieve sfeer in huis. Opvoeden doe je met humor en dat is voor kinderen heel prettig. Met een grapje bereik je meer dan met boos worden, dreigen of straffen. Opvoeden is voor jou ook leuker op deze manier. Je schept door je humor bovendien een goede band met je kind.

Jouw valkuil

Dat jij graag grappen maakt en veel lacht, lijkt uitsluitend positief maar heeft toch een keerzijde. Je kunt niet alles wegstoppen achter een grap of een glimlach. Te veel weg gedrukte gevoelens komen vroeg of laat toch naar boven, en dan vaak in verhevigde vorm. Maak daarom van jezelf een vrolijke moeder die ook -andere emoties durft te voelen.

Bron : JMoudersonline

Geen opmerkingen: