donderdag 1 oktober 2009

Een scheiding met kinderen op de basisschool


"Hoe ga ik om met mijn schoolgaande kinderen?"


Vaak heeft een scheiding effect op de schoolprestaties van kinderen, omdat ze in deze periode kwetsbaar en verdrietig zijn. Het is dan ook logisch dat ze moeite hebben om zich te concentreren op school.
De aard van de problemen en hoe lang deze aanhouden, verschillen per kind. Het ene kind is sneller van slag, huilt meer of trekt zich meer terug. Sommige kinderen maken meer ruzie en vertonen agressief gedrag tegen hun ouders en andere familieleden. Ook kunnen ze druk en onrustig overkomen.
Het kan pijnlijk voor je zijn als je deze gedragingen bemerkt bij je kind. Sterker nog, je kunt het idee krijgen dat je als ouder (nog meer) tekort schiet.

Niet iedere gedragsverandering van je kind komt door de scheiding
Houd er rekening mee dat een verandering in gedrag bij je kind niet altijd toe te schrijven is aan je scheiding. Het kan ook gewoon liggen aan de ontwikkelingsfase waar je kind doorheen gaat.
SEP geeft je een aantal tips om het je kind makkelijker te maken op school.
Betrek de juf of meester erbij
Veel kinderen ervaren school als een veilige plek tijdens en na een scheiding. Het is een plek waar geen spanningen zijn en waar ze even tot rust kunnen komen. Daarom is het goed om de leerkracht van je kind op de hoogte te brengen van je scheiding. Hij of zij kan dan opletten of het goed gaat met je kind. Ook kan de leerkracht jonge kinderen in het kringgesprek hun verhaal laten doen als ze daar behoefte aan hebben.
Probeer wel te voorkomen dat je kind gedwongen wordt om over de scheiding te praten. Ook kinderen kunnen dit ervaren als een inbreuk op hun privacy.
Om misverstanden of pijnlijke situaties te voorkomen, kun je de leerkracht laten weten wanneer jij of je ex partner jullie kind van school ophaalt.

TIPS voor (jonge) naar schoolgaande kinderen:
Vertel je kinderen 's morgens welke ouder ze uit school komt halen. Zeker als de omgangsregeling nieuw voor ze is, geeft dit duidelijkheid.
Stop een schema in hun tas over wie ophaalt en wegbrengt. Als ze vergeten zijn welke ouder die dag ophaalt, kunnen ze op het schema even "spieken" en weten ze waar ze aan toe zijn.
Zorg dat er één moment per dag is dat je even rustig met ze kan zitten. Vraag ze wat ze op school hebben gedaan. Of met wie ze die dag hebben gespeeld. Hierdoor weten ze dat als hen iets dwars zit, er een moment is dat ze ook hun ei kwijt kunnen. Het avondeten leent zich hier prima voor. Vermijd dan ook zoveel mogelijk voor de tv eten, hoe verleidelijk en leuk het af en toe ook kan zijn.
Soms praten kinderen makkelijker met opa of oma. Betrek ze daarom bij je scheiding. Vooral tijdens de scheiding zelf willen kinderen hun bezorgdheid en angsten niet altijd met hun ouders delen. Ze zijn dan bang dat je boos wordt of dat ze je verdriet doen.


Geen opmerkingen: