zaterdag 14 maart 2009

Workshop voor grootouders


ISM met Bureau Jip, organiseert Alles Kits Counselling een workshop voor grootouders van gescheiden kinderen.

De workshop bestaat uit 4 bijeenkomsten van 1 1/2 uur, iedere donderdagochtend vanaf 28 mei t/m donderdag 18 juni van 10.00 tot 11.30 uur.
Kosten: 125 euro
Lokatie : Achterwillenseweg 144 te Gouda


Bij een echtscheiding staan de ouders en kinderen centraal.
Grootouders hebben ’t nakijken. Dit is onterecht. Voor 53% van degrootouders verandert het contact met de kleinkinderen na eenscheiding, vaak in negatieve zin. Van de grootouders voor wie hetcontact met hun kleinkind(eren) na een echtscheiding verandert, ziet 56% hun kleinkind of kleinkinderen minder vaak. 12% ziet ze zelfsnooit meer. Dit terwijl opa en oma juist continuïteit kunnen biedenals de wereld van de kleinkinderen instort. Grootouders zijn goudwaard! Als ze het goed doen, kunnen grootouders een veilige havenbieden en een beetje de continuïteit voor hun kleinkind(eren)garanderen in die woelige, pijnlijke fase waarin ook de ouders zozoekende zijn.

Zijn grootouders machteloos?? Niks machteloos! Die rol is nauwelijkste overschatten. Thuis staat alles op zijn kop maar bij opa en oma is het vertrouwd en als vanouds. Dáár is niet alles in duigen gevallen,maar gaat het leven gewoon door. Grootouders voelen zich bij eenscheiding misschien machteloos, maar dat zijn ze bepaald niet.Kinderen van gescheiden ouders hebben, als ze eenmaal zelf volwassenzijn over het algemeen minder contact met hun grootouders dan de kinderen van wie de ouders niet gescheiden zijn, aldus Teun Geurts van de Vrije Universiteit. Aan de grootouders zal het niet liggen.Grootouders die de kans krijgen, doen veel moeite om na de scheidinghet contact met hun kleinkind in stand te houden, blijkt uitonderzoek. Ze bellen regelmatig, emailen, zoeken de kleinkinderen op, passen op, en nodigen hen uit om te komen logeren. Ook bezoeken ze school optredens, geven cadeaus, organiseren uitstapjes en gaan met dekleinkinderen op vakantie. En daar doen ze goed aan, want het zijn juist de unieke ‘opa en oma activiteiten’ die belangrijk zijn om deband tussen grootouders en kleinkinderen te bestendigen, ontdekte Geurts, die als eerste wetenschapper in Nederland onderzoek doet naarde dynamiek van het grootouderschap. De eerste onderzoeksresultaten wijzen volgens Geurts uit, dat grootouders die de specifieke rol van opa en oma kunnen vervullen met hun eigen manier van contact en metlogeerpartijen en zo, later het beste contact hebben met hun volwassenkleinkind. Al heeft de , zoals gezegd, daar meestal wel een negatiefeffect op.


Zes Gouden tips voor grootouders:

• Wees loyaal aan je kind, maar word geen onderdeel van het krachtenspel door je kind door dik en dun te verdedigen.

• Sta boven het conflict en vang de kleinkinderen op zonder stemmingte maken tegen één van de ouders.

• Verbeter de band met je kleinkind(eren) door uitstapjes enlogeerpartijen.

• Blijf vragen naar het gezin waarvan de kleinkind(eren) deeluitmaken, toon interesse voor ‘thuis’.

• Als je de kleinkind(eren) niet meer mag zien, blijf dan toch deverjaardagen en examens volgen en blijf kaarten sturen.

• Als het moet, vraag dan bij de rechter omgang met je kleinkind(eren).


Tijdens de bijeenkomsten praten we samen over verschillende onderwerpen die betrekking hebben op de scheiding.We bespreken wat de gevolgen zijn voor u als grootouder en wat u allemaal kunt doen om de band met uw kinderen en kleinkinderen zo goed mogelijk te houden.

Opgave bij Alles Kits Counselling 06 48790245 of info@alleskitscounselling.nl

Geen opmerkingen: