dinsdag 27 januari 2009

Scheiden is voor de dommen (uit het weekblad Intermediair)

Onderstaand een fragment uit het artikel wat in de Intermediair verscheen afgelopen week.

Eén overwinning heeft de minister al op zak: per 1 maart wordt een oud wetsvoorstel van zijn collega Donner van kracht dat scheiden minder vrijblijvend maakt. De ‘Wet bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding' verplicht paren die willen scheiden vooraf een ouderschapsplan op te stellen waarin afspraken staan over de omgang met de kinderen en de kosten. En passant wordt in de wet ook de flitsscheiding afgeschaft (zie kader De kosten). Overigens is een eerste stap naar een zorvuldiger omgang met de kinderen al tien jaar geleden gezet: in 1998 werd de wet zo aangepast dat beide gescheiden ouders automatisch het ouderlijk gezag houden over hun kinderen, tenzij ze aangeven dat ze dat niet willen. Daarmee loopt Nederland iets meer in de pas bij de andere Europese landen, bijvoorbeeld België, waar bij het sluiten van een huwelijk de ‘opvoedingsbelofte' veel meer centraal staat dan de wederzijdse belofte van de aanstaanden.

Scheiding nog ingrijpender dan overlijden partner

Rouvoet heeft de wetenschap aan zijn zijde. Uit het onlangs verschenen rapport Scheidingskinderen van de Utrechtse socioloog Ed Spruijt blijkt dat bij tweederde van alle
(echt-)scheidingen thuiswonende kinderen betrokken zijn: jaarlijks maken ongeveer zeventigduizend kinderen een scheiding mee. En het beeld mag anders lijken, zo'n scheiding is nog steeds niet niks. ‘Onderzoeken laten zien dat het een nog ingrijpender gebeurtenis is dan het overlijden van een partner', zegt echtscheidingsadvocaat Marjoleine de Boorder, die een praktijk heeft in Naarden. Na een periode van ruzies volgt vaak een gedwongen verhuizing. De helft van de scheidingskinderen heeft daarna nauwelijks of geen contact meer met de uitwonende ouder, meestal de vader. Ruim twintigduizend kinderen ondervinden later daar de gevolgen van. Ze voelen zich vaker angstig en depressief, doen het slechter op school, gebruiken vaker drugs en komen eerder in aanraking met de politie, om maar wat te noemen.

Het artikel is te lezen op http://www.intermediair.nl/artikel.jsp?id=1756258

Geen opmerkingen: